En yngling som inte vill delta

Del 13, oktober 1520

Gustav Eriksson (Vasa)

Runt om i landet har inbjudningarna nu gått ut. Alla av rang ska infinna sig i Stockholm för att hylla kung Kristian och delta i den högtidliga kröningen av kung Kristian.

En som har fått inbjudan är riksrådet Joakim Brahe som bor på Tärnö gård utanför Nyköping. Hos Brahe vistas även hans unge svåger vid namn Gustav Eriksson (vi känner honom som Gustav Vasa). En 23-åring som just flytt från en tid som gisslan hos kung Kristian i Danmark. Gustav litar inte på kungen och tänker inte fara till Stockholm. Han varnar sin svåger för att resa men Brahe lyssnar inte. Ett par veckor senare är Joakim Brahe död. Halshuggen i blodbadet.

Gustav beger sig i oktober istället vidare mot gården Räfsnäs som ägs av hans far. När han kommer fram besöker han den gamle ärkebiskopen Jakob Ulvsson för att be om råd. Ärkebiskopen lovar att skriva till riksrådet och utverka ”en fast försäkring” till Gustav.

Men just då, i mitten av november nås man av fasansfulla nyheter från Stockholm…

Gustavs far, hans svåger och flera andra släktingar är avrättade. Halshuggna. Tre av hans systrar samt hans mor och mormor har fängslats. Deras gods och gårdar har dragits in. Danskarna söker efter Gustav i hela landet…