Blodbadet, dag 2

Del 21, 9 november 1520

Galgen var ofta full och sällan tom…

Nästa dag – som är en fredag – fortsätter avrättningarna. Och nu tycks helvetet ha brutit löst på Stortorget. Enkla borgare avrättas på löpande band. Knektarna är fulla. Bödeln är full. Blodet rinner och kroppsdelarna samlas på hög.

Kettil Skrivare ”blev avhuggen och sex eller åtta andra med honom.” Lambrekt Bårdskärare står och rakar då han blev tagen och förd till torget där han halshuggs. Lasse Hass – en vanlig stockholmare – står och ser på blodbadet och kan inte hålla tillbaka tårarna över det han ser. Då blir även han ”inryckt i ringen och avhuggen.”

På torget står också en galge som ”ofta var full och sällan tom” som Olaus Petri skriver. Flera blev upphängda med stövlar och sporrar på när de ovetandes kommer inridande i staden. Många namnlösa borgare hängs men också en framstående småländsk bonde, Erik. De avrättades hem plundras av knektarna.

”Och det var en ynklig och jämmerlig syn, hur blodet blandades med vatten och träck och rann i rännstenen ner från torget. Ja det var ett gräsligt och obarmhärtigt mord” skriver Olaus Petri.

Kropparna ligger kvar ännu en natt på Stortorget. Imorgon ska illdådet fullbordas…